T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ADANA / SEYHAN - Seyhan Rehberlik ve Araştırma Merkezi

SINIF REHBERLİK PROGRAMI

 

SINIF REHBERLİK PROGRAMI'NIN UYGULANMASINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

Sınıf Rehberlik Programı'nın uygulanması sırasında, uygulayıcıların dikkat etmesi gereken hususlar aşağıda sıralanmıştır:

  • Türkiye'de okul öncesi eğitim almayan öğrencilerin de olduğu dikkate alınarak okul öncesi düzeyindeki çoğu kazanıma ilkokul birinci sınıf düzeyinde de yer verilmiştir.
  • Programda yer alan kazanımlara ilişkin etkinliklerin çoğunun sınıf rehber öğretmenleri  tarafından, belirli kazanımlara ilişkin etkinliklerin ise okul rehberlik öğretmeni tarafından uygulanması gerekmektedir.
  • Uygulayıcıların öğrencileri etkinliklere aktif katılım ve yansıtıcı düşünme göstermeleri için teşvik etmeleri/ motive etmeleri gerekir.
  • Bazı kazanım ifadeleri Psikolojik Danışma ve Rehberlik alanına ilişkin özel kavramlar içerdiğinden, uygulayıcıların kazanım açıklamalarını ve program sözlüğünü incelemeleri gerekmektedir.
  • Programdaki kazanımların sırası ve bu kazanımlara ilişkin etkinliklerin yapılacağı haftalar uyum (oryantasyon) süreci, dönem içi ara tatiller, belirli günler ve haftalar, sınav dönemleri, üst öğretim kurumuna geçiş dönemleri, kazanımların ön koşullarının sağlanmış olması gibi belirli dönemler dikkate alınarak hazırlanmıştır. Bununla birlikte sınıf rehber öğretmenleri ve okul rehberlik öğretmenleri Millî Eğitim Bakanlığınınönceliklerine, bölge, il, okul ve öğrenci özellikleri ve ihtiyaçlarına göre kazanımların sırasında ve uygulama haftalarında değişiklik yapabilirler.
  • Sınıf Rehberlik Programı'nda okul rehberlik öğretmeni tarafından özellikle uygulanması belirtilen kazanımlar açıklamalar bölümünde belirtilmiş, bu kazanımlar dışındaki diğer kazanımlara yönelik etkinlikler; okul öncesinde okul öncesi öğretmeni, ilkokulda sınıf öğretmeni, ortaokul ve liselerde sınıf rehber öğretmenleri tarafından uygulanacaktır.

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 21.07.2020 - Güncelleme: 15.04.2022 08:50 - Görüntülenme: 1986
  Beğen | 0  kişi beğendi